Zijah A. Sokolović imenovan UNDP-ovim ambasadorom dobre volje za nenasilje
Zijah Sokolovic-Ambasador dobre volje UNPD-02U sklopu događanja organiziranih povodom Dana Grada Vukovara, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) imenovao je poznatog glumca, redatelja i dramaturga Zijaha Sokolovića svojim Ambasadorom dobre volje za toleranciju i nenasilje. Sokolovićeva predstava „Nasilje – za nasilje nema opravdanja" izvedena je kao dio programa za mlade ljude s namjerom da se obeshrabri bilo kakav oblik nasilja.
Program, koji su zajednički organizirali UNDP, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i Grad Vukovar, sastojao se od radionica u školama u suradnji s nevladinom organizacijom Status M, a zaključen je koncertom Matije Dedića, grupom Apokalipso i nastupom iluzionista Luke Vidovića. Događanje u Vukovaru prvo je u nizu deset sličnih događanja koji će se održati diljem Hrvatske u razdoblju od svibnja do studenog 2012. godine.

 

„Mladi ljudi često ne prepoznaju nasilje u mnogim svakodnevim situacijama," rekao je Sokolović. „Čast mi je što mi je pružena ova mogućnost da surađujem s UNDP-om kako bi se osvjestilo mlade o ovom problem, te da se mladim muškarcima ukaže na to kako njihovo ponašanje može pomoći u suzbijanju nasilja nad ženama."

 

Zijah Sokolovic-Ambasador dobre volje UNPD-01

 

„Tijekom rata, Vukovar je bio žrtvom neopisivog nasilja," rekla je Louisa Vinton, Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj. „Upravo smo zato odlučili pokrenuti našu kampanju ovdje, kako bismo naglasili svoju nadu u budućnost ispunjenu tolerancijom i nenasiljem."

 

„Svakako da je nasilje, posebno u obitelji, jedan veliki problem. Grad Vukovar je, skupa s Vukovarsko-srijemskom županijom među prvima kupio Sigurnu kuću, gdje mnoge majke i supruge nalaze svoje utočište. Potrebno je djelovati preventivno, kako bi se suzbilo nasilje u obitelji. I ova večerašnja predstava i sve današnje aktivnosti korak su u tom pravcu," rekao je gradonačelnik Grada Vukovara Željko Sabo.

 

„Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s drugim društvenim subjektima zajednice sustavno razvija pristup primarne prevencije. U tom smislu želimo biti važan subjekt zajednice koja brine," rekla je Sandra Veber, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije. „Zato smo se s našim partnerima u ovoj kampanji usmjerili na učenike osnovnih i prvih razreda srednjih škola, s obzirom da se je riječ o ciljnoj skupini čiji se identitet upravo formira u tom razdoblju, pa samim tim i razvijanje bliskih veza. Cilj nam je senzibilizirati tu populaciju u području sprečavanja nasilja, kulture, tolerancije, nediskriminacije i razvijanja samopoštovanja, jer je to često temelj za otklanjanje frustracija a samim tim i nasilja."

 

„Nasilje – za nasilje nema opravdanja" interaktivni je kazališni komad koji je dio The/Arto projekta, prvog sustavnog projekta edukacije djece kroz umjetnost u Hrvatskoj. Sokolović je projekt osmislio, a u Hrvatskoj ga provodi u suradnji s Draženom Šivakom, glumcem i asistentom na Akademiji dramskih umjetnsoti u Zagrebu. Cilj predstave je podići svijest kod djece i mladih o svim oblicima nasilja, te ih podučiti kako na nasilje reagirati. Predstava prikazuje desetke različitih nasilnih situacija u svakodnevnom životu. Sokolović djelo izvodi ne samo u Hrvatskoj, već i u susjednim zemljama.

 

 TheArto-Vukovar-Nasilje-01

 

Sokolovićeve obveze u svojstvu UNDP-ovog Ambasadora dobre volje uključivat će promicanje ciljeva „Živim život bez nasilja," nacionalne kampanje protiv nasilja u obitelji koju je 2010. godine pokrenulo Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s UN-om. Kampanja uključuje edukativne aktivnosti u školama i javna događanja. Brojne poznate ličnosti, uključujući predsjednika Ivu Josipovića, snimile su promotivne video poruke kao dio kampanje, u kojima su se obvezali da će „živjeti život bez nasilja" te pozvali gledatelje da prijave slučajeve zlostavljanja. Josipović je također član Mreže utjecajnih muškaraca koju je pokrenuo Glavni tajnik UN-a, a nedavno je osnovao i hrvatsku mrežu utjecajnih muškaraca kako bi se borili protiv nasilja nad ženama.

 

Nasilje u obitelji pogađa čak jednu od tri obitelji u Hrvatskoj, a 40 posto građana poznaje barem jednu žrtvu nasilja u obitelji. Prema policijskim statistikama, u Hrvatskoj se svakodnevno prijavljuje oko 45 slučajeva nasilja u obitelji, dok taj broj raste na 60 tijekom praznika, kada napetosti u obiteljskim odnosima najviše dolaze do izražaja. Pretpostavlja se da je broj neprijavljenih slučajeva mnogo veći. Žene su najčešće žrtve zlostavljanja. U Hrvatskoj one čine 3-12% počinitelja, ali 70-83% žrtava.

 

Izvor:

http://www.undp.hr/show.jsp?newscontainer=143058&page=51854&singlenewsid=142845#news142845