"Nasilje - za nasilje nema opravdanja" u Puli

Danas, 16. svibnja 2012. su u Puli u okviru kampanje ''Živim život bez nasilja'' održane preventivne aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti kod djece i mladih o neprihvatljivosti nasilja.

Kampanja Ministarstva unutarnjih poslova i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP)  provodi se na području Republike Hrvatske od 2010. godine, a cilj joj je senzibilizirati javnost na problem nasilja te potaknuti građane, a pogotovo žrtve, na prijavljivanje slučajeva obiteljskog nasilja. Osim što uključuje brojna javna događanja, kampanja uključuje i niz edukativnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama, kojima se nastoji ukazati mladima da nasilje nije prihvatljivo ponašanje te da se sveukupna javnost treba boriti protiv svih oblika nasilja.

 

2012-05-16-TheArto-Nasilje-Pula

 

S problematikom nasilja u obitelji, nasilja nad  ženama i nasilja među mladima danas su se imali prilike upoznati učenici osmog razreda OŠ ''Centar'', koji su sudjelovali na interaktivnoj radionici u trajanju od 45 minuta. Radionicu su proveli policijski službenik Odjela za prevenciju Ministarstva unutarnjih poslova i predstavnik Udruge Status M. Oni su putem prezentacije ''Budi muško, mijenjaj pravila'' uputili mlade na važnost izgradnje pozitivnih odnosa s okolinom, a posebno u romantičnim vezama. Osim toga, djeci se skrenula pozornost i na važnost komunikacije u odnosima te na prihvaćanje kulture tolerancije, nenasilja i nediskriminacije jer kao što su upućeni  - nitko ne zaslužuje biti zlostavljan! ''Nasilje u obitelji uništava obitelj; uništava fizičko i psihičko zdravlje i samopouzdanje žrtve te ostavlja višestruke posljedice na djecu koja su žrtve i svjedoci nasilja u obitelji. Nasilje u obitelji utječe na sve članove obitelji, uzrokuje probleme na poslu, u školi. Može uzrokovati teške tjelesne ozljede, čak i smrt žrtve.''

 

2012-05-16-TheArto-Nasilje-Pula-02


Po završetku radionice, za učenike osmih razreda svih osnovnih škola s područja Pule, u Domu hrvatskih branitelja održana je kazališna predstava u režiji Zijaha Sokolovića ''Nasilje – za nasilje nema opravdanja''. Kroz predstavu, koja je dio THE/ARTO projekta, odnosno projekta edukacije djece kroz umjetnost, posjetitelji su se mogli upoznati s različitim oblicima nasilja, njegovim uzrocima i posljedicama, ali i načinima kako reagirati na nasilje, s osnovnom porukom da bez obzira na sve, ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA.

 

 

Izvor:

http://istarska.policija.hr//MainPu.aspx?id=125608