"RAVNOPRAVNOST - žena i muškarac" - prvo javno izvođenje
Ponedjeljak, 13 Ožujak 2017 10:38

U srijedu, 15.3.2017. u 19:00 sati u kazališnoj dvorani Prve gimnazije u Zagrebu, Avenija Dubrovnik 36 biti će održano prvo javno izvođenje nove Thearto predstave "RAVNOPRAVNOST - žena i muškarac", u režiji Zijaha A. Sokolovića, a u sklopu EU projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života" JUST/2014/RGEN/AG/GEND/7796  financiranog REC (Rights, Equality and Citizenship) programom Europske komisije. Više o predstavi u nastavku:

 

Ravnopravnost

 

"RAVNOPRAVNOST - žena i muškarac"

 

Tekst: Selma Parisi
Režija: Zijah A. Sokolović
Koreografija: Tamara Curić
Dramaturgija: Anita Čeko

Igraju:
Sanja Drakulić / Katarina Strahinić
Dražen Šivak / Marko Makovičić  

Trajanje:
do 60 minuta

Edukativna, interaktivna predstava namijenjena srednjoškolskoj populaciji.

 

Što je ravnopravnost spolova? Kako postići ravnotežu između poslovnog i privatnog života? Što je seksizam? Koje su tradicionalne uloge muškaraca I žena? Što je spol, a što rod? Živimo li u patrijarhalnom drušvu? Tko smo mi? Jesam li JA stvarno JA ili igram neku društveno nametnutu ulogu? Što želim biti?

Sve su ovo pitanja koja si postavljaju mladi ljudi na pragu ulaska u svijet odraslih.

Ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota Ustava Republike Hrvatske i zadatak je svakog pojedinca i pojedinke kritički se osvrnuti na ovu ovu vrlo aktualnu društvenu temu te preispitati uloge i uvriježene stereotipe koji su nametnute društvenim, kulturološkim, povijesnim i političkim okolnostima.

Edukativna, interaktivna predstava “Ravnopravnost — žena i muškarac” kroz desetine primjera uvodi mlade u ovu složenu društvenu tematiku te razotkriva stereotipe i predrasude koji su dio naše svakodnevnice. „Svi mi glumimo neke uloge u životu, bile one društveno nametnute ili ne. Ako želite mijenjati svijet oko sebe, morate početi prvo od sebe.“ Poruke su koje se na izravan, ali i duhovit način šalju mladoj publici.

 


 

Predstava “Ravnopravnost — žena i muškarac” nastala je u sklopu EU projekta “Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života” JUST/2014/RGEN/AG/GEND/7796  financiranog REC (Rights, Equality and Citizenship) programom Europske komisije.

Nositeljica projekta:
- Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova


Partneri na projektu:
- Hrvatsko narodno kazalište u Splitu
- MAMFORCE (Spona komunikacije)
- Udruga Riječi/ Prave/ Predstave

Projekt podržavaju:
- Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
- Ministarstvo poduzetništva i obrta

 


 

Medijske objave:

Ravnopravnost: Žena i muškarac - scena.hr

Ravnopravnost - žena i muškarac - Culturenet.hr