"RAVNOPRAVNOST - žena i muškarac"
Četvrtak, 16 Ožujak 2017 11:28

Ravnopravnost - zena i muskarac

 

U srijedu, 15.3.2017 u 19 sati u zagrebačkoj Prvoj gimnaziji održano je prvo javno izvođenje nove edukativne i interaktivne Thearto predstave "RAVNOPRAVNOST – žena i muškarac" namijenjene srednjoškolskoj populaciji, a nastale u okviru EU projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti žena i muškaraca - izjednačavanje obiteljskog i profesionalnog života.", čija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova s partnerima HNK Split i Mamforce (Spona komunikacije).

Cilj predstave je osvještavanje i informiranje srednjoškolaca o rodnoj ravnopravnosti te poticanje na kritičko sagledavanje ove vrlo aktualne i složene društvene teme.
Na duhovit način, brzim tempom i kroz interaktivan pristup u ovoj se predstavi pokazuju desetine slikovitih primjera diskriminacije muškaraca i žena i iznose najnoviji statistički podaci o diskriminaciji na tržištu rada. Govori se o usklađivanju profesionalnog i obiteljskog života, o predrasudama o (ne)ravnopravnosti spolova, te se razotkrivaju brojni stereotipi i tradicionalna uvjerenja koji dominiraju našim patrijarhalnim društvom.

 

Ravnopravnost - zena i muskarac - 02


Predstavi  u trajanju od sat vremena nazočila je odabrana publika zajedno sa  120 učenika 3. i 4. razreda Prve gimnazije koji su nakon izvedbe imali priliku sudjelovati u diskusiji i postavljati pitanja te iznositi svoje dojmove i komentare stručnom timu koji je sudjelovao u realizaciji predstave, a koji se sastoji od autorice Selme Parisi, psihologinje Vide Cencić, koreografkinje Tamare Curić, dramaturginje Anite Čeko, redatelja Zijaha A. Sokolovića  te glumaca i glumica - Sanje Drakulić, Katarine Strahinić, Dražena Šivaka i Marka Makovičića.

 

Ravnopravnost - zena i muskarac - 03


U žustroj raspravi nakon izvedbe učenici Prve gimnazije su potvrdili da predstava potiče na razmišljanje, osviještava i razbija predrasude, da kroz mnoge detalje razotkriva stvarnost i stereotipna uvjerenja urezana u kolektivnu društvenu svijest te da je način edukacije kroz kazališnu umjetnost za njih vrlo poželjan i dobrodošao. Učenici su se osvrnuli na mnoge primjere izvedene u predstavi i potvrdili da je uz duhovitost i dinamiku predstave, uvjerljivu glumačku izvedbu i režiju i plesna koreografija slikovito dala svoj doprinos boljem razumijevanju tematike. Za kraj su se učenici osvrnuli i na poruku koju predstava šalje: ako žele mijenjati svijet, prvo moraju početi od sebe. Rečeno je da su oni generacija koja treba preuzeti odgovornost, te aktivnim i kritičkim sagledavanjem društva pomoći u procesu njegove transformacije prema stvarnoj ravnopravnosti spolova.

 

Iz medija:

tportal - Nina Ožegović - Kontra predrasuda: Zijah Sokolović radi pravu malu revoluciju u školama

 

 

Ravnopravnost - zena i muskarac - 07

 

Ravnopravnost - zena i muskarac - 17

 

Ravnopravnost - zena i muskarac - 18

 

Ravnopravnost - zena i muskarac - 30