XXVIII Nacionalni festival malih teatarskih formi, Vratza, Bugarska - dvije nagrade Zijahu A. Sokoloviću

Bugarska-roda

 

Režiser i glumac Zijah A. Sokolović, Ambasador dobre volje UNDP-a za toleranciju i nenasilje, za svoju predstavu "ROĐENJE - Kako sam došao na svijet" / “KO BAJAGI DONIJELA ME RODA” na XXVIII Nacionalnom festivalu malih teatarskih formi koji se od 16. do 21. 5. 2017. održavao u gradu Vratza u Bugarskoj, osvojio je Specijalnu nagradu “Stefan Dragostinov” i Grand Prix međunarodnog žirija za najboljeg glumca festivala!


“Mladi glumci kada rade predstavu dobiju gotov tekst i rijetki ga nauče do kraja. U ovoj predstavi Glumac je od ničeg – od samog svog rođenja - napravio tekst i predstavu!”, obrazložio je međunarodni žiri.

Premijera Sokolovićeve predstave bila je u Beču 1993., u Interkulttheateru, i to je prva prestava The/Arto projekta, “umjetnost u školi, kazalište u razredu”. Zanimljivo je da je nagrada u Bugarskoj, 24 godine nakon što je premijerno izvedena, prva nagrada stručnog žirija Zijahu A. Sokoloviću za ovu predstavu: tekst je preveden na slovenski jezik, u Ljubljani 1998., predstavu igra Gašper Tič i za nju je osvojio nagradu “Zlatna paličica”; zatim na hrvatski jezik, u Zagrebu 2003. – predstavu igra Dražen Šivak i za nju je osvojio Nagradu Hrvatskog glumišta. Predstava "ROĐENJE - Kako sam došao na svijet"/ “Ko bajagi donijela me roda” je osvojila i nagradu publike za najbolju predstavu na međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska” 2006. godine.

Kada Glumac uđe u prazan Prostor počinje kazalište, kaže Peter Brook. To je jedina ideja koja me vukla da od jedne Riječi gradim formu kazališne predstave i da sa njome istražujem granice Glume. Ovo nije monodrama, ovo je istraživanje. Postoje različite vrste dramaturgije koje gledamo na scenama: klasične, moderne, avangardne, antidramske, one koje razgrađuju dramu i one koje rastjeruju publiku. Dramaturgija koja mene zanima jest dramaturgija Glumca: svaka je priča, tema ili problem idealan scenski predložak kad je u njezinu centru znatiželjan Glumac. Suvremeno je kazalište, grabeći neumorno naprijed, ma gdje to naprijed bilo, negdje po putu izgubilo svoju svrhu, ono što je Aristotel zvao katarzom. Ja sam katarzu našao u riječi ROĐENJE... Iz 'Rođenja - Ko bajagi donijela me roda' rodio se The/Arto projekt...”, kaže o predstavi Zijah A. Sokolović, koji je, između ostalog, za predstavu “Nasilje – za nasilje nema opravdanja” iz The/Arto projekta osvojio nagradu za “Najbolji projekt primarne prevencije nasilja u Europskoj uniji, na dodjeli Europske nagrade za prevenciju kriminaliteta (ECPA), Litva 2013, u konkurenciji 28 zemalja.