"TELEFON - Halo, tko i zašto telefonira?!"

autor i redatelj: Zijah A. Sokolović
koreografija: Ana Kreitmeyer
igraju: Dijana Vidušin / Marija Škaričić /Jerko Marčić / Tomislav Krstanović / Iva Mihalić / Matko Knešaurek / Vedran Komerički / Ivana Horvat


  

Uz pomoć glumaca i glumačke umjetnosti, kroz formu kazališne predstave, djeca i mladi razvijaju komunikaciju, sigurnost i maštu i istovremeno uče o temama i događajima iz njihovog svakodnevnog života.

 

THE/ARTO projekt je u svoj program uključio, na duhovit i neposredan način,  jednu od najčešćih tema modernog doba: telefon. Telefon kao komunikaciju! Iako je telefon danas opće mjesto svakodnevnog života, rijetko razmišljamo o tome ZAŠTO, KAKO i TKO ga je izmislio ili kako se prije telefoniralo, u prošlosti, dok nije bilo te male,  skupe i slatke stvari. Kako su se u prošlosti slale poruke kada nije bilo telefona.

 

 

Prolazeći kroz povijest civilizacija i oblika komunikacije, telefona i telefoniranja, među ljudima i narodima, kroz ljudsku domišljatost i snalažljivost u prenošenju poruka i informacija, djeca počinju razumijevati i upoznavati bit same komunikacije i njezine evolucije. Djeca danas koriste mobitel nemajući pravo saznanje o njegovom racionalnom korištenju, kao ni o primjerenim situacijama kada se koristi, niti o posljedicama zlouporabe komunikacije pomoću telefona i telefoniranja. U stotinu malih glumačkih etida kroz koreografiju ova predstava uči i zabavlja 45 minuta.


 


 

Galerija fotografija:

 

 


 

Rekli su o predstavi:


"Idealan način da se djeci pokaže razvojni put nastajanja telefona. Duhovito, inteligentno i kreativno."

Gordana Mrđen, urednica Programa za djecu i mlade HTV-a

 

"Izvanserijski glumačko-režiserski posao. Bez obzira na veliku količinu podataka i fakata, čovjek se ne osjeća kao na satu povijesti ili nekom drugom školskom satu, nego baš kao da se igra ozbiljna kazališna predstava, kao da je to napisao neki relevantni dramski pisac. Ovo četvoro mladih glumaca igraju tako da čovjek poželi igrati s njima na pozornici! Kad bi se mogla davati ocjena, bila bi to najviša ocjena."

Mustafa Nadarević, glumac i redatelj

 

"Telefon se sastoji od autorskom maštom prilagođenih primjera komunikacije na daljinu iz povijesti ljudskih kultura, koji efektno poentiraju komičnim naputkom o bontonu suvremene bežične komunikacije."

Igor Ružić, Vijenac

 

"Predstava je kreativna, vrlo poučna, zabavna i zanimljiva. Glumci odlični! Oduševila me sama ideja da se na tu temu može ostvariti tako visoko kvalitetan umjetnički čin."

mr.sc. Suzana Glavaš Chieppa, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu