"DROGA - Reci drogi NE!"

autor i redatelj: Zijah A. Sokolović
koreografija: Igor Barberić
igraju: Olga Pakalović /Csilla Barath-Bastaić / Ivana Krizmanić    
Jerko Marčić / Marko Makovičić / Matko Knešaurek / Vedran Komerički / Ivana Horvat

 Uz pomoć glumaca i glumačke umjetnosti, kroz formu kazališne predstave, djeca i mladi razvijaju komunikaciju, sigurnost i maštu i istovremeno uče o temama i događajima iz njihovog svakodnevnog života.

 

THE/ARTO projekt je u svoj program uključio, na neposredan i zanimljiv način, najveći društveni problem modernog doba: drogu! Droga koja postaje dio našeg svakodnevnog života. Kako prepoznati situacije u pubertetu i adolescenciji kada mladi dolaze u dodir sa drogom? Kada i zašto je najčešće uzimaju drogu? Kako i kada postoju ovisnici o drogama? Kada i kako roditelji mogu da pomognu i kada i zašto i oni kao roditelji griješe? Kako mlade informisati o posljedicama uzimanja i ovisnosti o drogama? Šta moraju da znaju o drogama da bi im se suprotstavili?  Čak 85% djece i mladih misli da uzimajući droge ne mogu postati ovisnici ?! Kako drogi reći NE?! Na direktan način, u živoj i duhovitoj komunikaciji, kroz koreografiju, u stotinu kratkih glumačkih etida, ova predstava ih informiše i uči! Napravljena po stručnim knjigama i savjetima psihologa koji se bave problemom droga, ova predstava jeste jedno umjetničko predavanje, koje traje 45 minuta.

 

Na logoPolicijainicijativu EU, Policijska uprava zagrebačka pokreće ovaj, novi modele edukacije djece u sklopu prevencije zlouporabe droga. Za partnera uzima THE/ARTO projekt i tako živi glumci zamjenju žive predavače u borbi protiv droge, jer su istraživanja  pokazala da edukacija koja počinje u ranoj dobi najbolje utječe na stavove djeteta.

 

Namijenjeno djeci 4. - 8. razreda, kao i srednjoškolcima.

 

 


 

Galerija fotografija:

 

 


 

Rekli su o predstavi:

 

"Kazališna predstava “DROGA” autora Zijaha A. Sokolovića i THE/ARTO projekta koji dolazi iz Austrije-Salzburg, novi je oblik edukacije koji postoji u većini zemalja EU, i zato je preporučujemo kao obavezni dio akcije u prevenciji droge za svakog učenika Republike Hrvatske."

Krešimir Šulc, načelnik Policijske uprave zagrebačke

 

"Čista parada glumačke igre i kroz sve to provučene ključne informacije. Zabava zagarantirana, a nešto od informacija će sigurno ostati u glavama onih koji budu predstavu gledali. Takav pristup djeluje kao neka vrsta blagotvorne demistifikacije: ne umanjuje problem, ali kao da ga smanjuje na format s kojim se pojedinac ipak može nositi. A to je vjerojatno jedna od najboljih mogućih neizgovorenih poruka djeci."

Iva Gruić, Jutarnji list  

 

"Ovo je jedan stvarno sjajan pristup, jer je poruka ”ja sam cool takva kakva jesam” zapravo jedna savršena poruka prikazana na način koji će mladi stvarno prihvatiti. Ovo je jedini način na koji će oni čuti o problemu, jer tu nema dociranja. Ovdje im pokazujemo ipak nešto drugačije.Ovo je projekt koji me najviše oduševio u posljednjih nekoliko godina!"

dr.sc. Gordana Buljan-Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba