Ovo sam ja, Marin

 

Marin Kos-naslovnica2

 


"Kad god poželim, moje su zvijezde i cijelo nebo.


Od kada zna za sebe, čovjek upotrebljava maštu. Njome gradi izmišljene i stvarne nebodere, stvara nešto novo, jedinstveno…


Već u ranom djetinjstvu volio sam upotrebljavati moć izmišljanja. Stvarao sam gradove, države, čak i svijetove. "Iskrivljavao" sam stvarnost i pretvarao ju u san, san toliko bajkovit da bi čovjek želio u njemu provesti čitavu vječnost. Obilno sam koristio maštu, stvarajući prizore nazapamćenih razmjera i avanture neslućenih proporcija. Na moju zapovijed nebeski oblaci bi sišli na zemlju, a tlo bi se uzdiglo do plavog svoda. Uživao sam u svom svijetu ne brinući se za okolinu, no život nam uvijek promijeni planove. Kako sam rastao, zaboravljao sam basnoslovnost tih divnih prizora. Nestajali su iz mog uma poput listova nošenih vjetrom. Trudio sam se "dozvati" ih, ali oni se nisu odazivali. U meni je počelo blijediti ono dječje veselje, koje bijaše zamućeno tamnim muljem. Tražio sam maštu na svim mjestima svoga uma, no nisam uspijevao. Tuga mi je ispunjavala dušu i tjerala me da zaboravim one najranije godine djetinjstva. Gubio sam nadu da ću je ikad pronaći, kad odjednom shvatih da je nisam ni izgubio. Skrivala se duboko u meni, čekajući povratak djeteta kakav jesam, kakav ću biti… Sreća je ponovno ispunila moje srce, pokazujući mi da upravo odrastanjem zaboravljamo "pravu" svrhu mašte, sna. Naša želja za maštanjem je pokretač svijeta, jer ako tako želimo cijela Zemlja i nebo stati će nam na dlan. Tada sam znao. Znao sam da jednom kada ostarim, kada me prekrije crna zemlja, da će tamo negdje, na kraju svijeta, u trenu kad sve zvijezde ugasnu ostati svijetliti jedna, zvijezda moje mašte.


Imaginarnost je stup na kojem je izgrađen život. Mašta ljudi stvara svijet. Ona nas je uzdignula, napravila ovakvima kakvi jesmo i ona će nas zauvijek nositi u naručju."


Marin Kos


 


 

 

The/Arto je u suradnji sa UNFPA - Populacijskim fondom Ujedinjenih naroda, Gradom Zagrebom, tvrtkom Simbex d.o.o. i Centrom za odgoj i obrazovanje Goljak objavio knjigu pjesama Marina Kosa iz Siska, dječaka sa poteškoćama u razvoju.

 

Knjiga sadrži 24 Marinove pjesme i foto-portreta. Pjesme na DVD-u u kratkim video dokumentarnim formama čitaju:

 

1. PJESMA O LJUBAVI - Ivan Ožegović
2. POČETAK ŠKOLE - Ivica Vidović
3. ONO ČUDESNO, ONO NEVIDLJIVO - Vedran Komerički
4. ZVJEZDINA SVJETLOST - Goran Matović
5. PLAVA PJESMA - Jan Kerekeš
6. ZGODE jedne zvijezde - Željko Königsknecht
7. MOJ STRAH - Tomislav Krstanović
8. JEDNA BREZA - Goran Grgić
9. ZBOGOM DJETINJSTVU - Vedran Mlikota
10. TAJNOVITA PJESMA - Ivana Horvat
11. POVRATAK VESELJU - Petra Kurtela
12. PTIČJI RAZGOVORI - Marko Makovičić
13. SLON BUMU - Jerko Marčić
14. BILJKA - Zoran Pribičević
15. RUŽAN DAN - Zijah A. Sokolović
16. NESTAŠNI PAS - Vili Matula
17. ŽIVOT SOVA - Matko Knešaurek
18. SJENA U NOĆI - Marin Kos i Pero Kvrgić
19. OKUPLJANJE VRANA - Jasna Bilušić
20. NESRETNO PILE - Hana Hegedušić
21. NAJČUDESNIJA TVAR - Ivana Krizmanić, Animacija: "Tri ruke"
22. ZRAK - Dražen Šivak
23. STARA KUĆA - Ana Kreitmeyer
24. POZDRAV SVIJETU - Mijo Jurišić
Tehnička priprema knjige:

 

Snimatelj: Darko Krakar
Montaža: Mario Toni Belamarić
Fotograf: Vanda Kljajo
Dizajn: Silvio Parisi
Predgovor: Zvonimir Mrkonjić
Režija: Zijah A. Sokolović 

Galerija fotografija: