"NASILJE - Za nasilje nema opravdanja"

EUCPN-2013-gold-200

autor i redatelj: Zijah A. Sokolović
dramaturgija: Selma Parisi
koreografija: Ksenija Zec


igraju:


Olga Pakalović /Csilla Barath-Bastaić / Ivana Krizmanić
/ Dunja Fajdić / Petra Kurtela


Tomislav Krstanović / Marko Makovičić / Vedran Komerički

 


 

 

Uz pomoć glumaca i glumačke umjetnosti, kroz formu kazališne predstave, djeca i mladi razvijaju komunikaciju, sigurnost i maštu i istovremeno uče o temama i događajima iz njihovog svakodnevnog života.

 

 

Nasilje-01

 

 

THE/ARTO projekt je u svoj program uključio, na zanimljiv, neposredan i duhovit način, jedan od najčešćih problema modernog doba: nasilje! Nasilje u obitelji. Nasilje u obitelji prema ženama i djevojčicama. To je i tema UN projekta do 2016. Svake godine više od 1,6 milijuna ljudi umire izravno zbog posljedica nasilja, a statistički podaci otkrivaju samo dio stvarnog stanja! Kako prepoznati nasije i kako reći NE nasilju?!

 

Glumci u stotinu malih i kratkih scena, kroz atraktivnu koreografiju, sa djecom i mladim analiziraju svakodnevno nasilje, upoznaju mitove nasilja i njihov razvoj i uticaj na suvremeno društvo. U interakciji sa glumcima djeca i mladi uče i prepoznaju sve oblike nasilja u obitelji. Psihološko nasilje! Fizičko nasilje! Seksualno nasilje! Ekonomsko nasilje! Djeca i mladi kroz igru vide i  uče posljedice nasilja. Uče oblike prepoznavanja nasilja i oblike njihovom suprotstavljanju. U pripremi projekta, pisanju samog teksta i redosljeda informacija o nasilju učestvovali su psiholozi, sociolozi i pedagozi kojima je ova tema bliska po zanimanju, tako da je u 45 minuta trajanja predstave, jedno stručno predavanje o temi nasilja stavljeno u oblik kazališne umjetnosti. Tako svi zajedno učimo kako "za nasilje nema opravdanja". Istraživanja su pokazala da edukacija koja počinje u ranoj dobi najbolje utječe na stavove djeteta u njegovom razvoju. Namijenjena je djeci 5.-8. razreda, kao i srednjoškolcima.

 

Grad Zagreb i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom pokreće projekt prevencije nasilja u obitelji, a jedan od oblika je i kazališna predstava "Nasilje", THE/ARTO projekta gdje glumci čine most razumijevanja ovog velikog društvenog problema.

 

Predstavu igraju 2 glumca u učionici kao svakodnevnom prostoru djece.
Traje 40-tak minuta tj. 1 školski sat, interaktivna je i predviđena je za najviše 60 učenika.
Namijenjena je djeci od 5. do 8. razreda te srednjoškolcima.

 

 


 
zgGrad Zagreb i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom pokreće projekt prevencije nasilja u obitelji, a jedan od oblika je i kazališna predstava "Nasilje", THE/ARTO projekta gdje glumci čine most razumijevanja ovog velikog društvenog problema.

 

Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom preporučuje predstavu "Nasilje - Za nasilje nema opreavdanja"" kao dio akcije prevencije nasilja u obitelji za učenike svih škola u Republici Hrvatskoj.

 


 

Utjecaj i relevantnost provođenja THE/ARTO projekta među osnovnoškolskom i srednjoškolskom učeničkom populacijom u Republici Hrvatskoj, iznimno je velika. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa svojom je dopusnicom iskazalo podršku i izrazilo priznanje THE/ARTO projektu u smislu važnosti i kvalitete obrazovnih sadržaja koje predstave THE/ARTO projekta imaju za učenike osnovnih i srednjih škola. Više tisuća gledatelja predstave, odnosno učenika – izravnih sudionika u ovom umjetničkom procesu, svojim izjavama potvrđuju značaj ovog edukacijskog projekta.

Ova poučna i zabavna, brza i efektna predstava nenametljivo donosi ključne činjenica o učincima nasilja, kao i jednostavnu poruku koja se provlači kroz cijelu predstavu: za nasilje nema opravdanja!

 


 

DL1A Dokumenti:

 

Gradski ured za socijanu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba je na uzorku od 563 učenika u 10 zagrebačkih osnovnih škola i 238 učenika u 5 zagrebačkih srednjih škola izradio EVALUACIJU predstave "NASILJE - za nasilje nema opravdanja", koju u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.  

 

Prezentaciju predstave "NASILJE - za nasilje nema opravdanja" preuzmite OVDJE.

 

 


 

Galerija fotografija:

 

 


 

 

Rekli su o predstavi:

 

 

“Sjajni glumci! Predstava svojim umjetničkim jezikom brže posreduje sadržaje, izbjegava otpore, poučava na prihvatljiv način (uz demonstriranje pojave u dijalogu naglašava se i definicija oblika nasilja; nude se rješenja.) Djeci/mladima je kroz jezik umjetnosti prenesena poruka o tome što je sve nasilje, na način koji omogućava učenje prirodnim putem, sve se događa pred njima, neposredno i doživljajno, upija se; teško da se klasičnim načinom npr. lekcije može poručiti sve ovo jer bi se djeca/mladi branili od neugodnih sadržaja i teških emocija. Ovdje je pokazano kako je moguće progovoriti o teškim iskustvima, također su jasno definirani pojmovi, kroz događanje na pozornici djeca se mogu poistovjetiti s onim što se događa na sceni i prepoznati se kao žrtve, počinitelji, promatrači; mogu prepoznati svoja iskustva. Na ovaj način, korištenjem teatra pruža se mogućnost zagovaranja, a svakako unapređuje mentalno zdravlje djece.”

Zdenka Pantić, psih., Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe sa invaliditetom.

 


“Odlično!”

Boro Šarušić, direktor , Katica Merkl i Lada Vidović , psihologinje - OŠ Malešnica

 

 

“Pohvala glumcima za odličnu izvedbu predstave i autoru predstave na zanimljivoj interpretaciji teme nasilja.”

Maristella Hodak, psihologinja , mr. sc. Snježana Dautović,  socijalni pedagog
- OŠ Dugave

 

 

“Aktualna, dobra tema; izvrsna interpretacija i jako dobra prihvaćenost učenika.”

Gordana Furlan, pedagoginja - OŠ Savski gaj

 

 

“Dinamična i interaktivna. Odlična predstava!”

Radojka Papić, prof., Adrijano Šimac, prof. - OŠ Voltino