"ROĐENJE - Kako sam došao na svijet?"

autor i redatelj: Zijah A. Sokolović

igra: Dražen Šivak, Zijah A. Sokolović, Gašper Tič
 

 

- Zijah A. Sokolović - ZLATNA LISKA za predstavu "Rođenje..." na međunarodnom festivalu kazališta, Mostar 2006, BiH


- Dražen Šivak - "Nagrada hrvatskog glumišta za najboljeg glumca u predstavama za djecu", 2003.


- Gašper Tič - nagrada ZLATA PALIČICA za predstavu "Joooj, tako sam prišel na svet" na međunarodnom festivalu Dječijih kazališta u Ljubljani 1999


 


 

Uz pomoć glumaca i glumačke umjetnosti, kroz formu kazališne predstave, djeca i mladi razvijaju komunikaciju, sigurnost i maštu i istovremeno uče o temama i događajima iz njihovog svakodnevnog života.

 

THE/ARTO  projekt je u svoj program uključio, na duhovito prilagodljiv i poučan način, jedan događaj koji poslije slavimo kao "rođen dan", a to je: rođenje! Tajna vlastitog podrijetla jedno je od najuzbudljivijih pitanja koje si dijete postavlja od trenutka kad stekne svijest o sebi. Njegov daljnji odnos prema vlastitoj spolnosti, prema drugima, prema ljubavi, i konačno, prema samome sebi umnogome zavisi upravo od odgovora na pitanje kako sam došao na ovaj svijet? Jedan se glumac, u 45 minuta, potpomognut znastvenim činjenicama, pantomimom, koreografijom i interakcijom, igra i prisjeća svih prirodnih događaja i detalja, kroz koje prolazi on, kao glumac, ali i svako živo biće. Put od xx i xy kromosoma, od prvog mjeseca do devetog mjeseca života u maminom trbuhu. Bez nejasnih metafora, neugodnosti ili zbunjenosti, uz igru sa odmjerenim humorom, ova se predstava direktno, kao kazališna umjetnost, smije pričama kako su nas našli u kupusu ili kako me donijela roda. Kako sam došao na svijet?, je često pitanje koje djeca postavljaju roditeljima. I umjetnost može odgovoriti na to pitanje.


Predstavu igra glumac Dražen Šivak, već 307 puta.
Predstavu igra glumac Zijah A.Sokolović, već 732 puta.
Predstavu igra i ljubljanski glumac Gašper Tič, jer je tekst predstave preveden na slovenski jezik, već 450 puta.

 

 

 


 

Galerija fotografija: